Vrijdag, 26-okt-2001

- PODIUMTRAINING VROUWEN -

English version

German version
Mammoetprogramma - ook bij de vrouwen

Vanuit Gent doen Eckhard Herholz en Reinhardt Linder verslag

Van 's morgens 9.00 tot bijna 22.00 uur 's avonds werden in Gent de podiumtrainingen voor de vrouwen gehouden. De vloeroefeningen werden ondersteund door de klanken van meer dan 200 verschillende muzikale uitvoeringen en alleen al daardoor was er meer stemming in de hal dan de dag ervoor bij de mannen.
>> De meest opmerkelijke waarnemingen bij de teams:

Het Nederlandse team heeft een sterke indruk achtergelaten. Vooral op de brug en bij het springen maakten zij indruk. Op balk en vloer ging het allemaal wat minder goed. Van Verona van de Leur wordt een goed optreden tijdens de wedstrijd verwacht, met uitzicht op de meerkampfinale. 

Vraag is alleen of de jonge Nederlandse meiden ook het hoofd 

kunnen bieden aan de extra druk die op hen rust nu deze wereldkampioenschappen zo vlak naast de deur, in Vlaanderen, plaatsvinden.
 
 
Het team uit de Oekraine moet zeker tot de medaillekandidaten gerekend worden. Op de vloer hadden zij nogal wat problemen. Het merendeel had na de acrobatische series zoveel snelheid over dat ze buiten de vloer terecht kwamen - maar dat zal tijdens de wedstrijd hopenlijk niet voorkomen. 

In dat opzicht zijn ook verbeteringen op balk en bij sprong gewenst...
Olga Roschupkina maakte bij deze training de meest stabiele indruk van het het hele team.

De vrouwen uit de USA maakten indrukwekkende sprongen over Pegases, het nieuwe springtoestel, met vooral een zeer hoge tweede vluchtfase. Op de brug imponeerden zij met zuivere draaien in handstand en hoge en ruim over de ligger uitgevoerde Tkatschev-vluchtelementen. Het is zeker niet ondenkbeeldig dat zij en rol spelen bij de verdeling van de medailles

Tasha Schwickert (links) blaakt van zelfvertrouwen en is een serieuze kandidaat voor de meerkampfinale.

 


Oleg Ostapenko

Brailië plukt al na een jaar de vruchten van de voormalige toptrainer uit de Oekraine Oleg Ostapenko, die na de Olympische Spelen naar Brazilië werd gehaald. Op balk en vloer maakten de jonge dames indruk met hun technisch goed uitgevoerde acorbatische elementen - waaruit de hand 


Brasilia vor dem Stufenbarrendurchgang

van de 'meester' herkenbaar is. Hun zwakke punten liggen nog bij het springen en op de brug. Ostapenko heeft zijn weg naar de Olympische Spelen uitgestippeld: eerst kiezen voor goede techniek en elegantie en pas daarna de moeilijkheid opvoeren. De Braziliaanse vrouwen zijn rijp voor een goede positie in de eerste helf van het klassement. 

De Duitse turnsters waren tevreden met hetgeen ze op dit moment konden laten zien.  

Het springen verliep - op enkele kleine onzekerheden na bij het neerkomen - naar tevredenheid. 

Een van de twee Duitse kampioenen in de meerkamp, Birgit Schweigert, liet een zeker uitgevoerde brugoefening zien. Katja Abel, waarmee ze die titel moest delen, heeft de hele week al een beetje problemen met het vinden van de juiste vorm en kan ook de brug haar draai nog niet goed vinden"... maar eigenlijk is er niet veel bijzonders aan de hand", aldus een niet ontevreden teamcheffin Petra Theiss. Een constatering die door de Keulse trainster Shanna Poljakowa en Walter Bernasch uit Leipzig onderstreept wordt. 

 

Rusland behoort tot de medaille- respectievelijk titelkandidaten. De Roemeense coach Octavian Belu, de grootste concurrent, sloeg het team van Arkajev natuurlijk vanaf de tribune nauwlettend gade.
Opmerkelijk was het aantal keren dat zich tweevoudig Olympisch kampioen Elena Zamolodchikova bezig hield met haar dik ingetapete linker voet (- foto, rechts>>).
Haar optreden op de vloer was dan ook slechts "symbolisch"...!?
En dan te weten dat de Russen toch al flink geplaagd worden door de problemen bij de mannen (- zie daarvoor podiumtraining mannen van gisteren).

>> Roemenië spreidde op de vloer zoals verwacht een ijzersterke acrobatiek ten toon gekoppeld aan gymnastische elementen van de hoogste moeilijkheidsgraad. De artistieke 'verpakking' die de Olympisch kampioen daarvoor gebruikt behoort echter nog steeds niet tot hun sterkste kant. De hoeveelheid moeilijke salto's op de balk was indrukwekkend, net zoals overigens de afsprongen die vooraf gegaan werden door een drievoudige combinatie!

>> Australië zat in de laatste groep van de avond. De Russische trainer van het Australische team, Nikolai Lapschin, zei over zijn team: "Ik ben tevreden met mijn meiden. Hoewel de jongsten nog kleine fouten maken,  was de vooruitgang in prestatie de afgelopen week duidelijk te zien. Het is wel duidelijk dat op ditmoment nog niemand kan tippen aan Alana Slater en haar ervaring!"
Vooral op de vloer vielen de verrichtingen van de Australische meiden op. Daar lieten zij dubbele Tsukahara's, gestrekt uitgevoerde dubbele salto's en drievoudige schroeven zien. Aan de brug was zelfs twee keer een Comaneci te zien in één oefening. "We rekenen er eigenlijk toch wel op dat we de teamfinale halen, ...en waarom ook geen medaille," aldus een wel erg optimistische Laptschin.

>> En verder:
- Brenda Megana (MEX) liet een drievoudige salto zien als afsprong van de brug !!!
- Oxana Chussovitina (UZB) met dubbelsalto, gestrekt + hele schroef, over haar zeer spectaculaire 1 1/2-Kontersalto is binnen het vrouwenturnen nog wel wat te doen...!
- Olympisch kampioen Elena Zamolodchikova (RUS) zou - afgaande op de geruchten- een nieuwe sprong aangemeld hebben. Tijdens de podiumtraining heeft ze die echter nog niet laten zien...!
                 - Svetlana Chorkina (RUS) liet voor het eerste een Auerbach-afsprong aan het eind van de balk zien met 2 1/2 schroef.

Op zaterdagavond vindt in Gent de opening plaats van dit wereldkampioenschap. De hele turnwereld kijkt nu al uit naar het begin van de teamwedstrijd voor de mannen op zondag!

Translation: Jac van den Beemt