DONDERDAG, 25-okt-2001

- GENT-DAGOVERZICHT)

English version

German version

Podiumtraining voor de mannen... (> Impressie daarvan op donderdagavond)

Uit Gent berichten Eckhard Herholz en Reinhard Linder

Vandaag beginnen de podiumtrainingen,  dan moeten alle toestellen staan, de arena in de Topsporthal Vlaanderen moet klaar zijn! het is nauwelijks te geloven als men, 24 uur tevoren, ziet hoeveel werk er nog verzet moet worden...
"Geen paniek, alles gaat volgens plan," aldus Hans Teklenburg, die het werk van de officiële toestelleverancier Janssen-Fritsen coordineert en nog even een mat goed legt. Zelfs de baas zalf,  directeur Jac Janssen heeft de jas uitgetrokken en de handen uit de mouwen gestoken. Hij loopt bij elk toestel nog eens even alles na. J&F-Medewerker Josephus van der Straaten zegt het zo: 


Jac Janssen: Bij het rek...

 "Wij zullen geen uur te vroeg en ook niet te laat klaar zijn. Janssen&Fritsen is altijd precies op tijd!"

In het midden van de hal, die normaal als atletiekbaan in gebruik is, zijn voor het turnen extra tribunes gebouwd die vrij dicht op het door


Jac Janssen: ... laatste richtlijn bij de vloer

J&F gebouwde podium staan.

Pegases-festival: Het nieuwe springtoestel staat nog omhuld in de arena - vandaag bij de podiumtraining is de geberale repetitie en zondag  volgt dan de WK-première van dit nieuwe springtoestel, dat daarmee het paard dat een eeuw lang werd gebruikt door mannen en vrouwen, gaat vervangen. 

Met "Pegases" is een verdere ontwikkeling van de techniek en moeilijkheid van de sprongen mogelijk. Voor deze wereldkampioenschappen zijn al nieuwe 'creaties' aangekondigd 
(Melissanidis/GRE en Zimmermann/AUT). De spanning voor de WK-première van Pegases is voelbaar...!!

"Er vanuit gaande dat de meeste 'voorstellingen' uitverkocht zullen zijn zal hier een waanzinnige sfeer ontstaa", zeggen de organisatoren van de Vlaamse Turnliga en ze kunnen eigenlijk nauwlijks wachten op het moment dat het echt gaat beginnen.
Ook de opbouw van het internationale perscentrum is in volle gang, al is er nog wel enige fantasie voor nodig om zich een voorstelling te kunnen maken hoe dat er straks met alle media faciliteiten uit zal gaan zien. 
Direct daarnaast, onder hetzelfde dak, is een ruimte voorzien waarin speciale toestellen worden gepresenteerd: 


Opbouw J&F-seminar

90%-Juniorenpaard

handstandschommel

Tijdens een speciaal forum in de aanloop naar het wereldkampioenschap methodische trainingstoestellen gepresenteerd van Janssen&Fritsen, die in nauwe samenspraak met specialisten uit de praktijk zijn ontwikkeld. Zo is er het "90%-voltigepaard", gebouwd voor de jonge turners die nog smalle schouders hebben,  of een toestel met schommeleffecten om te leren de handstand beter te stabilisweren en nog veel meer. Het gebruik van deze hulpmiddelen zal worden gedemonstreerd door Dieter Hofmann die in het Zwitserse Liestal nog steeds als trainer actief is. Onder zijn leiding behaalde in 1988 de laatste ploeg uit het bestaan van de toenmalige DDR het Olympisch zilver.


V.I.P-tent buiten - en binnen  >>>   

 

Op het groene grasveld voor de hal is het VIP-complex neergezet. In een reusachtige witte tent die aan het Cirque du Soleil doet denken, zullen de prominenten van deze wereldkampioenschappen, de eregasten, de vertegenwoordigers van de 68 landen en de notabelen van de sport in België worden ontvangen. Ook hier is nog wel wat fantasie nodig  om zich de eindsituatie te kunnen voorstellen. Op dit moment  zijn het alleen nog de monteurs die halsbrekende toeren uithalen op de steigers. 

 
 

De trainingen lopen op volle toeren
Vrijwel alle deelnemers hebben een eensluidende mening over over de organisatie die er in geslaagd is om in de zes grote hallen op EXPO-terrein in Gent voor iedereen nagenoeg gelijke trainingsomstandigheden te scheppen!  Kleine problemen, zoals het verstelle van de brug ongelijk, worden snel opgelost.  


Zone 0 is allee voor de atleten...!


<< Het Roemeense favorietenteam met Andreea Raducan (2.v.re) - precies op tijd bij de training.

De Roemeense vrouwenploeg onder leiding van Octavian Belu werkt, professioneel als altijd, aan de toestellen. Met de armen over elkaar slaat de coach de verrichtingen van zijn meiden gade. Zijn hulp bij de toestellen is nauwelijks nodig.  Hier turnt zonder enige twijfel het team dat - naast Rusland - de grote favoriet is bij de wereldkampioenschappen. 
De organisatoren hebben scherpe veilgheidsmaatregelen genomen om de atleten in deze fase  voor al te nieuwsgierige blikken en opdringerige journalisten te beschermen. En dus kan men de 'sterren' en de wat minder bekende deelnemers alleen tegenkomen in de catacomben en de ingangen van de hal waar de 'versnaperingen' te vinden zijn. Net een grote stationshal waar zich veel mensen treffen!


Het Duitse team - aankomst voor de training


<< Jordan Jovtschev - gematigd optimistisch, want niet helemaal zonder problemen

De Duitse turners hebben op de laatste dag voor de podiumtraining de ochtendtraining, die toch maar een uurtje in beslag nam, laten vallen. In plaats daarvan hebben zij er tijdens de middagsessie van 2 1/2 uur behoorlijk aan getrokken. 

Toen Valerie Belenki Oxana Chusovitina ontmoette stonden de viervoudig wereldkampioen die nu aan zijn elfde WK (!) begint en de 25-jarige wereldkampioene van 1991 (!!) (vloer, Indianapolis), die aan haar zesde WK begint, tegenover elkaar. Samen vertegenwoordiger zij een behoorlijke brok turnhistorie: 10 jaar geleden stonden ze samen in het laatste WK-team van de Sovjetunie. De Oesbeekse heeft grote ambities bij het springen zo vertelde haar trainsters Swetlana Kusnezowa: "Oxana heeft twee sprongen met een uitgangswaarde van 9.8. De eerste: een overslag gevolgd door een hele draai om de lengteas en als tweede een Tsukahara met 1 1/2 draai om de lengteas. Daarmee doen we een gooi naar een finaleplaats. En waarom eigenlijk ook niet een medaille...?!" Geen eenvoudige opgave, want Oxana en haar landgenote Alexandra Gordejewa (21) nemens als individuelen deel; Gordejewa is sinds Sabae 1995 ook al weer toe aan haar vierde WK. En dan te weten dat beide uit een land komen dat eigenlijk andere zorgen heeft dan goede trainingsvoorwaarden scheppen voor de turnsters.


Valeri en Oxana

De Duitse turnsters kwamen relatief tevreden, wel vermoeid maar zonder problemen uit hun trainingssessie. Zij hebben vrijdag, net als de Nederlandse ploeg, hun podiumtraining. 


Duitse vrouwen op weg naar de maaltijd

Met de nodige spanning kijkt ook de zevenvoudig Oosntenrijks kampioen Thomas Zimmermann uit naar zijn 10e WK (!). Hij heeft grote verwachtingen van zijn nieuwe sprong die hij als 'nieuw' bij het technisch comité heeft aangmeld: Een overslag salto voorwaarts - halve draai - salto rugwaarts moet het zijn, zoiets als een dubbele Cuervo dus. Maar voor hij als de "Zimmermann" in de Analen van de turngeschiedenis bijgeschreven zal worden, moet hij wel zonder fouten uitgevoerd worden!


"Zimmi": "Na dit tiende WK is het nog lang niet voorbij...!"

De (nog) onbekende Chinese mannen werkten een perfekt gedisciplineerde training af, zonder dat zij door het uitvoeren van moeilijke elementen nu al een tipje van hun werkelijke kwaliteiten wilden oplichten. We zullen zien...

Verder gebeuren er, buiten de enkele blessures, nog weinig opwindende dingen. De Belgische Sigrid Perssoon liep een voetblessure op en de Oostenrijkse coach greep mis bij het hulpverlenen en loopt nu met dehand in het gips ...!.

De podiumtraining - vandaag voor de mannen(> Impressies later op de avond) - en op vrijdag voor de vrouwen- geeft wellicht een wat betere indruk van de kracht van de ploegen.

Translation: Jac van den Beemt