Uit de dagbladen  >> << PRESS

     19-Apr-2002  Turnsters bevestigen aansluiting bij de top
                                   
  vr 19 apr 2002, 21:15
 

PATRAS - De vrouwenturnploeg behoort tot de wereldtop. De bevestiging kwam vrijdag in Patras. 

Oranje veroverde zilver op het EK-landentoernooi, de eerste medaille ooit. De vijfde plaats op het wereldkampioenschap in Gent in het najaar bleek geen toevalstreffer.

Historical Moment: Silver for Netherlands!!

De Nederlandse ploeg turnde vrijdag in de ochtenduren 107,635 punten bijeen. Een fraaie score, hoger dan de 106,495 in Gent. Desondanks verkeerde de ploeg negen lange uren in onzekerheid, vooral door eigen toedoen. Door foutjes van Verona van de Leur op brug en balk liet de ploeg bijna twee volle punten liggen.(Foto: ANP)

In de avonduren ging Rusland met succes op jacht naar de score van Nederland. Met 4,198 punten voorsprong prolongeerden de Russinnen de Europese titel. Oekraïne en Italië deden ook pogingen Oranje te achterhalen maar beide landen schoten tekort. "Zilver", glunderde bondscoach Frank Louter, "eerlijk gezegd had ik het verwacht. Roemenië was hier niet. Dat scheelde een plaats."

In tegenstelling tot de coach twijfelde Verona van de Leur lang aan eremetaal. De 16-jarige nationale kampioene viel vrijdagochtend uit haar rol als de Miss IJskonijn van het vrouwenturnen door een val op brug en balk. "De legger glipte uit mijn handen", keek ze terug op haar brugoefening. Door die val miste ze de toestelfinale, waarop ze medaillekandidate was.

Op balk moest ze er vanaf omdat ze een draai te vroeg inzette. Ondanks die misser scoorde ze 8,812 waarmee ze zich kwalificeerde voor de toestelfinale. Ook op sprong en vloer behoorde ze tot de beste acht die zondag om het goud strijden. Van de Leur ging als vierde over naar de finale op de meerkamp. Debutante Suzanne Harmes als zesde. Daarnaast haalde ze de finales op balk en brug. Renske Endel bevestigde haar reputatie op de brug door eveneens de finale te halen.

Het historische succes verleidde Frank Louter niet tot doldrieste uitspraken. "We hadden een superscore kunnen bemachtigen", keek hij terug. "We verloren 0,7 op brug, 0,9 op balk en 0,2 op vloer. Tel die punten er bij op en het verschil met Rusland is gehalveerd." De foutjes van Van de Leur weet hij aan concentratieverlies. "Dat overkomt haar zelden. Na twee oefeningen werd ze te los. Ze stond zelfs even te lachen. Normaal staat ze de komende oefeningen te visualiseren, dat kwam er niet van."

Suzanne Harmes on Floor
Suzanne Harmes    
(Foto: ANP)

Van de Leur was opgelucht na het zilver. "Ik heb wel even in de piepzak gezeten", bekende ze. "Door mijn fouten hadden we buiten de medailles kunnen vallen." Na het derde toestel was Nederland zeker van het zilver. De Oekraïnse turnsters leverden teveel punten in op de balk, Italië was eerder afgehaakt.

Monique Nuijten on Beam
Monique Nuijten 
(Foto: ANP)

"Er viel een kei van mijn rug", aldus Van de Leur. Op brug schoot haar timing tekort. Na een Jaegersalto miste ze de hoge legger. "Ik had 'm vast", voelde ze. "Maar ik bezat de kracht niet om de leggen te blijven vasthouden." Op de balk draaide ze een fraaie oefening totdat ze er bij een draai vanaf gleed. "Het ging te snel." Ze vertaalde de oneffenheden positief. "Met 1,3 punt meer ben ik een concurrent van de Russinnen in de meerkamp", beloofde ze strijdvaardig.

Het puntenverlies van de Waddinxveense werd gecompenseerd door Suzanne Harmes, Monique Nuijten, Renske Endel en Gabriella Wammes. Het kwartet turnde constant op hoog niveau. "Dat was onze kracht", zag Louter. "Stabiliteit op hoog niveau. We turnden stijlvol en beheerst, hadden controle over onze bewegingen. We waren in vorm en klaar voor deze wedstrijd."

Het historische succes verleidde Louter niet tot doldrieste uitspraken. "We hebben de aansluiting met de top bereikt. Het WK in Gent was de eerste aanwijzing, maar het is leuk om de bevestiging te krijgen. Met deze buit kunnen we verder. Ook dit EK is een tussenhalte naar het WK in 2003. Daarop moeten we ons kwalificeren voor Athene 2004."   (Source: DE TELEGRAF)

>> Kijk voor het dagelijkse nieuws steeds bijGYMmedia 

> back to ECh News